A mosoly a legelragadóbb ékszer, amelyet bárki viselhet. Sokan érzik úgy, hogy elégedetlenek fogaik kinézetével, és változásra vágynak. Klinikánk igyekszik mindenkinek megadni a tökéletes mosolyt. Ezért fontos számunkra a fogászati esztétika. Szerencsére a korszerű fogászati technikák segítségünkre vannak, így pácienseink mosolyát alakítani, formálni és szebbé tudjuk tenni. 

Fémmentes cirkónium vagy e.max préskerámia koronák

Koronát kell készítenünk, ha a fog annyira megromlott, hogy a tömés már nem elegendő, és hídra van szükség a szomszédos hiányok pótlására. A cirkónium és az e.max préskerámia koronák esztétikailag jóval a fémkerámia koronák előtt állnak. Ezt a fajta koronát főleg frontfogakra, metsző- és szemfogakra készítjük. Örvendetes módon azonban egyre többen igénylik moláris (nagyőrlő) fogak borítására is BIO funkcióik és ellenálló képességük miatt. A természetes fogakhoz hasonlóan engedi át a fényt, és az íny szélével is csak a kerámia találkozik. Tökéletes megoldás azon páciensek számára is, akik allergiásak a fémre. A páciensek jelentős számban választják ezeket a koronákat természetes hatásuk és fényáteresztő képességük miatt, amely vetekedik a természetes fogakéval. 

Az e.max korona valamivel esztétikusabb, mint a cirkónium, amely azonban időtállóbb, így klinikánkban az orvos és a páciens közösen döntik el, hogy milyen anyagú korona készüljön. 

Fémkerámia koronák:

A fogak borítására gyakran használjuk a kerámiával borított fém koronát, mivel ez könnyen tisztítható, esztétikus, ellenálló és aránylag olcsó. Bár ma a legtöbb páciens a cirkónium koronákat választja, a hátsó őrlőfogak borítására még mindig jó megoldást jelentenek. Napjainkban inkább króm-kobalt ötvözettel dolgozunk, hogy elkerüljük az esetleges allergiás reakciókat. Régen nikkel-króm ötvözetű fémváz volt használatos. Hogy fokozzuk az esztétikai hatást, váll-kerámiával leplezzük a korona szélét, így elrejtjük a fémvázat.

Kerámia héjak

A fogak kisebb szín- illetve formabeli hiányosságainak javítására e.max préskerámiából készült vékony héjakat ragasztunk a fogak felszínére. Gyakran el kell távolítanunk a fogak zománcának felszínéből 0,5 milimétert, viszont előfordul, hogy a kerámia héjat csiszolás nélkül is felragaszthatjuk az ép fogzománcra.

Lézeres fogfehérítés

Köztudott, hogy idővel a fogak elszíneződnek a dohányzás, különböző színező élelmiszerek és bizonyos gyógyszerek hatására. Színező élelmiszernek számít a kávé, a szénsavas üdítők, a tea és a vörösbor is. Lézer segítségével fehérítünk professzionális fogtisztítás után, amely a fogak érzékenységétől és elszíneződésétől függ (ez egy 45 perces művelet), vagy a laborban előállított átlátszó sínbe helyezünk fehérítő anyagot, amelyet 5 napon keresztül a páciensnek otthon kell hordania. Mivel a fogakon még javában “dolgozik” a fehérítő anyag, ez idő alatt kerülni kell a színező élelmiszerek fogyasztását, valamint a citrusos italokét, amelyek kiválthatják a fogak érzékenységét.

Fogékszerek

Ez a beavatkozás az a fajta díszítése a fogaknak, ami a legkevésbé drasztikus módja a mosoly átalakításának. A fog zománcának károsítása nélkül, a népszerű Swarovski fogékszereket ahhoz ragasztjuk. Mivel ragasztással kerül fel, a fogékszer egyszerűen eltávolítható, vagy cserélhető a páciens kérésének megfelelően. Ez a művelet körülbelül 15 perces, és a fogékszer általában körülbelül fél-egy évig marad a fog felszínén, viszont van akinél több évig is kitart.