Implantátum 

A fogbeültetés a legmodernebb és legalkalmasabb megoldás a hidak és protézisek alternatívájaként abban az esetben ha a páciens teljes fogatlansággal áll szemben, vagy esetleg néhány foga hiányzik. A fogászati implantátum behelyezése sebészeti beavatkozásnak számít, amely alatt egy úgynevezett műgyökér beültetését értjük. Ez azt jelenti, hogy fogpótlást készítünk olyan helyekre, ahol hiányoznak a fogak (legyen szó néhány fog hiányáról vagy teljes fogatlanságról). Ez a fogpótlás egy mesterséges titán alapzatra épül, nem pedig a természetes foggyökérre; az implantátumot az állcsontba ültetjük be. A behelyezett műgyökér néhány hónap alatt becsontosodik és majdnem teljes mértékben természetes fogként működik tovább.

Típusok: 

Implantátumra ragasztható korona

A ragasztható implantátum korona egy speciális ragasztó cement segítségével rögzül a felépítményhez. Több előnye is van: olcsóbb és esztétikusabb, mint a csavarozható implantátum korona. Abban az esetben ajánlott a ragasztható implantátum korona felhelyezése, ha nagyon sok implantátum koronára van szükség és anyagilag megterhelőbb lenne vagy esetleg nem lenne kivitelezhető a csavarozható implantátum korona használata. Emellett pedig amiatt is ajánlott, mivel a front régióba kerül a korona, így esztétikusabbnak kell lennie és jobban kell mutatnia a páciens fogsorának. A ragasztható implantátum korona legnagyobb hátránya a csavarozható koronával szemben az, hogy a beragasztott koronát később szükség esetén nem lehet levenni, csak levágni az implantátumról. Ebben az esetben újra kell készíteni a koronát. Több okból kifolyólag is szükség lehet a ragasztható implantátum korona eltávolítására: esztétikai okokból kifolyólag, baleset történt, megváltozott a beteg harapása vagy esetleg erős harapás, éjszakai fogcsikorgatás hatására meglazul a protetikai elem.

 

Implantátumra csavarozható korona

A csavarozható implantátum korona és a felépítmény egy átmenő csavarral rögzül az implantátumhoz. A megfelelő stabilitás érdekében a csavart egy speciálisan erre a célra kialakított nyomaték kulccsal a megfelelő nyomatékra húzzuk. Előnyei közé tartozik, hogy bármi történik, a pótlás könnyen levehető, javítható vagy kicserélhető, ellentétben a ragasztható implantátum koronával. Mivel levehető, precízebben tisztíthatóságot biztosít, emellett pedig egy esetleges gyulladást is jobban lehet kezelni (kezelés után pedig egyszerűen visszahelyeződik a korona). A ragasztható implantátum koronával szemben kicsit gyengébb esztétikai hatással bír, mivel a korona becsavarása után a lyukat tömőanyaggal kell fedni. 

A csavarozható implantátum korona főleg a hátsó fogak implantátummal történő pótlása esetében javasolt.

Előnyei:

Az implantátumoknak több előnye is létezik: természetességet, szájhigiéniát biztosítanak (esztétikailag, rágás szempontjából), javítják az életminőséget, nem okoznak problémát beszéd vagy étkezés közben és nem mellesleg időtálló megoldást biztosítanak. A legnagyobb előny talán az lehet, hogy egyetlen fog hiánya esetén nem szükséges a szomszédos fogak csiszolása. Ha teljes fogatlanságról beszélünk, nem kell a páciensnek megelégednie az ínyen csúszkáló protézissel: a műgyökér (implantátum) célszerű megoldás, amely garantálja a protézisek stabil rögzülését, és tartja a koronákat, illetve hidakat.

Hátrányai:

Igaz ugyan, hogy nagyjából elhanyagolhatóak az implantátumok hátrányai, azonban mivel azok behelyezése sebészeti eljárás, ezért mint az összes műtét, ez is hordozhat kockázatokat. Az implantátum veszélyei napjaink modern eszközeivel és eljárásaival majdnem teljesen kivédhetők. Előfordulhat, hogy fájdalom, duzzadás jelentkezik a beavatkozás következtében, viszont ezek a mellékhatások legfennebb pár napig tartanak. Abban az esetben, ha a fájdalom nem szűnik meg vagy erősödik egy hét után, illetve a duzzanat sem tűnik el, a páciensnek minél hamarabb ajánlott felkeresnie a kezelőorvosát.

Ápolása:

Az implantációs beavatkozás egy hosszú távú megoldás a páciens foghiányának pótlására, viszont fontos kiemelni, hogy az implantációs fogpótlások ápolása legalább annyira fontos, mint a sikeres műtét elvégzése. A szájhigiénia megtartása kiemelkedően fontos szerepet játszik abban, hogy a behelyezett implantátumok akár évtizedeken keresztül tökéletesen szolgálják a pácienst. A behelyezett implantátum valódi foggyökérként viselkedik, éppen ezért ha a páciens nem ügyel a megfelelő szájápolásra, a fogkő, illetve a lepedék pont úgy lerakódik a fogpótlásra, mint a természetes fogakra. Emellett pedig ha az implantátum ápolása nem megfelelő, gyulladás és fogágybetegség jelentkezhet, melynek eredményeként kilazulhat az implantátum ugyanúgy, ahogy egy természetes foggyökér is kilazulna helytelen ápolás esetén. Szerencsére könnyen megoldható a megfelelő szájhigiénia megtartása fogmosással, valamint fogselyem használatával. A további szájápolási teendőkről tájékoztatjuk a pácienst a beavatkozást követően. Mindamellett, hogy a páciens odafigyel az implantátum megfelelő ápolására, évi rendszerességgel kell ellenőrző vizsgálatokra járnia.

Márkák:

Kiemelnénk, hogy klinikánk a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Éppen ezért dolgozunk minőségi eszközökkel, és módszereink is napjaink elvárásainak megfelelően innovatívak.

 

A tökéletes végeredmény és pácienseink elégedettségének elérése érdekében a világszinten legelismertebb márkák termékeit használjuk: a Straumann BLX-et és az Alpha Bio NeO-t. Mindkét implantátum piacvezető márka, amely prémium minőségű, és az esztétikai követelményeknek is megfelel. Ezen felül egész élettartamra szóló garanciát nyújt. 

A svájci Straumann BLX-et több, mint három évtizede a világ legjobban dokumentált implantációs megoldásaként ismerik el a tudományos és klinikai tapasztalatok is. Minőségét tekintve fokozza a kezelés sikerességét, lehetővé téve a korábban lehetetlennek gondolt helyzetek kezelését. Olyan egyedi anyaggal vonják be az implantátum felszínét (SLActíve folyadék), amely gyorsítja és ösztönzi a csontsejtek ránövését az implantátumra, felgyorsítva annak becsontosodását. Kényelmet és nyugalmat nyújt, a száj egészségi állapotát és fizikai megjelenését is komfortossá varázsolja, élhetőbbé téve mindennapjainkat. Ha a fogimplantátum sikeresen csontosodott (kb. 95%-os sikerességi arány), a speciális lenyomat-készítés után a laboratóriumban elkészül rá a korona, ami a következőkben a foghoz hasonló módon használható. 

Az izraeli Alpha Bio NeO fogimplantátum egy titánból készült fogorvosi eszköz, amely egy igazán tartós anyag. Mikor fogimplantátumokról van szó, fontos, hogy a gyógyulási idő minél rövidebb legyen. Az Alpha Bio NeO implantátumok rövid gyógyulási időt biztosítanak, és annak függvényében, hogy melyik csontba kell őket rögzíteni, műtét után azonnal terhelhetőek az ideiglenes koronával. A formák és méretek sokfélesége miatt ez a fajta fogászati implantátum alkalmas minden olyan esetben, amikor implantátumra van szükség.
All-On-Four vagy All-On-Six implantátum rendszer

Az All-On-Four implantátum lehet a megfelelő megoldás, amikor a páciensnek az összes fogát ki kell húzni, vagy esetleg nem maradt egyetlen foga sem. Igaz ugyan, hogy nem könnyű műtéti eljárásról beszélünk, előnyei azonban tagadhatatlanok: csak négy darab implantátum helyeződik fel (emiatt olcsóbb a végeredmény), illetve nem szükséges sok csont ahhoz, hogy az implantátumok behelyeződjenek. Ugyanakkor nem egy kivehető fogsorról beszélünk, hanem egy fix fogsorról. A hátrányát az jelenti, hogy bizonyos feltételeknek meg kell felelniük, ahhoz, hogy a fix fogsor rögtön szájba helyezhető legyen.

Legyen szó All-On- 4/6 vagy 8 implantátum rendszerről, mindegyik esetben egy komplex, teljes fogpótlási eljárásról beszélünk, ahol sokkal stabilabb és esztétikusabb fogakra tehet szert a páciens, amennyiben a csontjainak az állapota ezt lehetővé teszi. Az állcsont méretétől függően négy, hat vagy nyolc darab implantátummal biztosítjuk a teljes felső vagy alsó fogsor stabil rögzülését, és annak teljes rehabilitációját.

Sok páciens kimondottan ezért a kezelésért utazik külföldről klinikánkra. 

Szinusz emelés, csontpótlás, Geislicht-csont

A csontpótlás több esetben is szükséges lehet: amikor több csont kellene, mint ami az adott helyen természetes módon megtalálható (például implantálások előtt vagy közben a csontállomány növelése), illetve amikor kevés csont marad a felső állkapocs oldalsó részén (amely nem mellesleg az arcüreg leereszkedését eredményezi). Ha a második esetben az adott területen elveszített fogakat implantátumokkal pótolnánk, előbb az arcüreg alját kell megemelni sebészi módszerrel, és az aljára műcsontot helyezünk. Mindezt egy membránnal fedjük le, aztán a felső állkapocsba csavarjuk az implantátumot. Gyakran előfordul, hogy esztétikai okokból kifolyólag csontpótlóval egészítünk ki területeket.

 

Gyökércsúcs-rezekció

Abban az esetben, ha egy gennyes fog nem gyökérkezelhető, az egyetlen megoldás a gyökércsúcs-rezekció, és persze a kellemetlen fog eltávolítás. A gyökércsúcs-rezekció egy sebészi művelet, amely alatt egy csontba fúrt ablakon keresztül a fog gyökerének végét oldalról eltávolítjuk (a rajta levő gennyzacskóval együtt), megtartva így a fog gyökerének nagy részét, illetve a koronát.