Digitális lenyomatvétel

A digitális lenyomatvétel a hagyományos lenyomatokat forradalmasítja. A fogászatban igen nagy előrelépésnek számít effajta techológia használata. Igaz ugyan, hogy még nem tud mindent, amit tud egy hagyományos lenyomatvételi technika, viszont felhasználható olyan helyzetekben, ahol a hagyományos lenyomatvételi technika nem teljesítene olyan jól. A digitális lenyomatvétel egyik előnye, hogy a fogak digitalizált másolata azonnal megjelenik a fogtechnikai laborban, és így a technikusok hamarabb elkezdhetik a munkát. Fontos kiemelni, hogy ebben az esetben nem beszélünk adat-veszteségről a gipszminta kiöntésekor és a lenyomatanyag zsugorodásakor. A fogazat minden oldalról kiértékelhető; azonnal kiderülnek azok a hibák, amelyek hagyományos lenyomatvétel esetében csak később derülnek ki. A lenyomatvétel során nem jelentkezik hányinger, mivel nem kerül sem lenyomatkanál, sem lenyomatanyag a szájüregbe. Amikor lehetséges, előnyben részesítjük a digitális lenyomatvételt.

 

Digitális fogszín-meghatározás

Ahhoz, hogy esztétikus koronát, tömést vagy héjat készíthessünk, fontos, hogy pontosan meghatározzuk a fog színét. A fog látszólagos színét befolyásolhatja az orvos tapasztalata, a szem fáradtsága, illetve a környező színek is. Mivel az orvosnak objektíven kell meghatároznia a fog színét, segítségére van a digitális színmeghatározó eszközünk is. Igaz ugyan, hogy nem hagyatkozunk teljes mértékben a technológia által kimutatott eredményekre, de figyelembe vesszük azokat is a pontos szín meghatározása érdekében. 

 

Digitális röntgenek készítése

Ahhoz, hogy pontos diagnózissal és helyes kezelési tervvel szolgáljon a kezelőorvos, fontos, hogy minden szükséges információ birtokában legyen. Abban az esetben, hogy ez megvalósítható legyen, szükséges egy panoráma röntgen vagy egy háromdimenziós komputertomográf-kép. Ezen képek nélkül éppen csak a fog felszínét láthatjuk, sokszor pedig még a szuvas fog sem időben észrevehető. Éppen emiatt a konzultációt azzal indítjuk, hogy készítünk egy teljes állkapcsos panoráma felvételt. Így az orvos és a páciens közösen megbeszélhetik milyen kezelésre lesz szükség. Digitális röntgen készülékekkel rendelkezünk, megakadályozva annak lehetőségét, hogy a páciens túl nagy mennyiségű sugárzást kapjon, a páciens kérésére könnyebben elküldhető a röntgenkép bárhová, és a környezetet is kevésbé szennyezzük, mint hagyományos röntgenképek készítése közben.